Dzisiaj na talerze trafiły omuraisu (オムライス, Omu-raisu), czyli omleto-ryż - japoński przysmak, który mogliście
zobaczyć kiedyś w jakimś anime. Zwykle wykorzystywany jest do pokazywania
swoich uczuć - wtedy imię wybranka, albo wyznanie miłości, malowane jest na
wierzchu, przy pomocy ketchupu.
Omurice to danie yōshoku, czyli nowoczesnej
kuchni japońskiej. Cechą charakterystyczną tego rodzaju kuchni są dania
pochodzące z kuchni zachodniej (tutaj, francuski omlet) podawane w
zjaponizowanej formie.
Chociaż w nazwie tej potrawy widnieje ryż, tak
naprawdę ważniejszym elementem jest... ketchup. To z niego robi się sos oraz
rysuje się wymyślne wzory na wierzchu. Omurice w Japonii jest głównie
przygotowywany na śniadania albo na wycieczki, jako "pudełkowe"
danie. Jednak my zjedliśmy go na obiad.
Piotrek nazywa takie potrawy "żarciem
biedaków", ponieważ - oprócz prostej bazy - można używać takich dodatków,
jakich się chce. To, czego nie może zabraknąć w owym daniu, to: ketchup i sos
sojowy (do wykonania sosu), kurczak, ryż oraz jajka. Jest to tanie i
proste danie, które można zrobić na szybko. Przygotowanie nie sprawia większego
problemu. Ten przysmak można podawać ukochanemu geekowi jako śniadanie do
łóżka, albo wspólnie gotować, wypróbowując co rusz, to nowe dodatki.
Ktoś
już nie może doczekać się omletu
Potrzebne nam będzie (dwie
porcje):
Omlet:
- po 2 jajka na omlet
- odrobina gęstej śmietany
- pieprz i sól
Nadzienie:
- 100 g ryżu
- pierś kurczaka (lub podudzie)
- cebula
- 2 pieczarki
- ok. 4 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżeczki ketchupu
- ząbek czosnku
- 30 g groszku lub czerwonej papryki
Aby nadać smaku (lubimy ostro i
warzywnie), dodaliśmy jeszcze:
- ostrą papryczkę
- pomidora
Ryż gotujemy, po czym
dokładnie odsączamy. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy, na patelnię wlewamy
olej i po rozgrzaniu, wrzucamy kurczaka. Smażymy aż zacznie się rumienić,
wrzucamy do niego posiekaną cebulkę, czosnek i pieczarki. Smażymy, aż
wszystko nabierze koloru, po czym dodajemy ugotowany ryż. Wszystko mieszamy, po
czym dodajemy ketchup i sos sojowy. Dodajemy groszek lub paprykę i - w naszym
przypadku - pomidory. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Kiedy będzie gotowe,
odstawiamy na bok i zabieramy się za omlet.
Jajka ubijamy,
dodajemy śmietanki, soli i pieprzu. Całość wlewamy na patelnię, na której
wcześniej rozpuściliśmy masło. Możemy mieszać jajka, aby ścięły się
równomiernie. Kiedy będą już trochę ścięte, na środek dodajemy nasze nadzienie.
Potem zawijamy brzegi omletu. Jeśli chcemy zrobić omurice tak, jak należy,
powinniśmy uzyskać kształt wrzeciona. Omlet możemy zawijać pałeczkami. Jednak
nic nie stoi na przeszkodzie, aby po prostu zakryć nadzienie i utworzyć
rulonik.
Całość podajemy na ciepło,
po wcześniejszym oblaniu omurice ketchupem.
Uwaga! Jeśli nie macie w domu sosu sojowego, możecie wykorzystać pół kostki rosołowej i liść laurowy. Nie będzie to już aż tak bardzo ortodoksyjne, ale pamiętajmy, że prawdziwi geekowscy kucharze bawią się przepisami ;)
Napiszcie w komentarzach czy kiedyś upichciliście ten przysmak!
Smacznego!
Zdjęcia: własne/ zdjęcie główne: anime Hanasaku Iroha
Prześlij komentarz